Kilopower, reactorul nuclear NASA, este cu un pas mai aproape de spațiu
NASA anunță că a finalizat testele pentru reactorul său nuclear Kilopower, un dispozitiv proiectat pentru viitoarele baze de pe Marte și Lună.
Cea mai mare agenție spațială a anunțat că Kilopower a întrunit sau depășit așteptările cercetătorilor. Asta înseamnă că dispozitivul poate trece la următoarea etapă: la teste de zbor mult mai complicate. Kilopower este încă un prototip, dar va fi extrem de important pentru expedițiile spațiale, în care astronauții nu vor putea duce în spațiu suficiente provizii pe nava lor. Kilopower va trebui să genereze în continuare energie, chiar și departe de Pământ.
„Trebuie să ne gândim la resursele necesare pentru a rămâne și explora”, a declarat Janet Kavandi, directorul Centrului de Cercetare Glenn din cadrul NASA. „Pe măsură ce mergem mai departe în sistemul solar, va veni un punct în care transportul tuturor materialelor necesare sau încercarea de a veni înapoi acasă va fi dificilă”. În acel moment, exploratorii trebuie să-și genereze propriile resurse, ca apă, oxigen, combustibil etc.
NASA a efectuat testul pentru noul său reactor nuclear, test numit KRUSTY (Kilopower Reactor Using Stirling TechnologY), la Department of Energy’s Nevada National Security Site. Kilopower este un prototip de reactor cu fisiune nucleară care utilizează uraniu pe post de combustibil. Reacțiile de fisiune din nucleu generează căldură, pe care dispozitivul o transformă în energie electrică.
Kilopower a întrecut așteptările echipei și a produs mai mult de 4 kilowați de putere la o temperatură de 800 grade Celsius, cu o eficiență de conversie a puterii de 35 de procente. Dispozitivul ar putea ajunge să genereze până la 10 kilowați.
Kilopower este primul dispozitiv de acest fel din Statele Unite din ultimii 40 de ani, a explicat David Poston, proiectantul principal al reactorului nuclear. Pentru acest dispozitiv au fost nevoie de doar 20 de milioane de dolari. Bineînțeles, asta până acum.
Poston spune că reactorul este simplu și sigur, iar singura radiație emisă de uraniu este prea mică pentru a fi dăunătoare. În orice caz, reactorul face parte dintr-un plan mai mare al NASA, care include și o navă spațială Orion, dar și o bază lunară, care va fi utilizată ca un centru de cercetare și explorare spațială mult mai aprofundată.